El Montsec


Es tracta d’una gran serra que s’estén al llarg de 50 quilometres, entre la plana i el Pirineu a terres de Lleida i Osca. Els rius Noguera Pallaresa i el Ribagorçana la travessen en dos fantàstics i grandiosos talls que formen algunes de les més grans parets rocalloses de tot Catalunya i Aragó i uns gegantins congostos de màxim nivell paisatgístic i natural. Estem parlant del congost de Montrebei i de Tarradets.
La serra queda llavors tallada en tres parts ben diferenciades. Son el Montsec de Rúbies, el Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. Als rius, al pas per la serra, s’han aixecat algunes de les preses més importants del país, inundant paisatges i racons que ja son història.


La serra, és pràcticament una formació única i axial, amb ecosistemes ben diferenciats entre els vessants Nord i Sud. La seva posició privilegiada ens delecta amb unes de les vistes panoràmiques més interessants que hom pot trobar sobre la serralada Pirinenca, oferint postes i sortides de Sol inoblidables. El Montsec, és un dels Parcs Naturals pendents del nostre país, on hom pot trobar les espècies faunístiques i vegetals més interessants dels ambients de muntanya mediterrània i també Pirinenca. Les meves visites han estat esporàdiques i als llocs més emblemàtics d’aquest espai, però sempre, respirant una sensació de solitud i natura en estat pur.